Митове или Факти? Митове за настинката - така ли е всъщност?

Не подсмърчай! Не излизай с мокра коса! Слагай ръка върху устата си, когато кашляш! Съвети, които всички знаят от родителите си и предават на собствените си деца. Доколко обаче са реално полезни и ефективни тези добронамерeни съвети?

Интересни факти за вирусите

12 метра радиус на инфекцията

Трудни за избягване: вирусите на настинка се разпространяват чрез кихане, духане на носа и кашляне. Вирусите са в миниатюрни капчици, които прелитат до 12м разстояние. Това е повече от дължината на доста автобуси.

Турбо бързи - до 900км/ч

По-бързи от всички спортни коли: изследователите са мерили скоростта на изтласкания въздух при кихане и са установили върхови стойности от до 900 км/ч. Средната скорост е около 140 км/ч. Такава скорост донася вирусите по-бързо от скоростта, с която човек може да се обърне, за да ги избегне.

Вируси на настинката дебнат отвсякъде

В обществения транспорт, например върху дръжките за хващане и машините за билети. На работните места се намират връху телефони, клавиатури и кафе машини.Трябва да се внимава и когато много хора се събират, например в отворени зали с повече служители и по време на час пик в градския транспорт.

Указание за намаляване на риска от вирусни инфекции

  • Поддържайте най-малко 1,4 метра разстояние между вас и заразен или болен човек.

  • Мийте ръце си редовно с топла течаща вода и сапун за мин 20 секунди, а особено енергично след кихане, кашляне или контакт със заразен или болен човек.

  • Почиствайте или дезинфекцирайте предмети и повърхности, които може да се заразени.

  • Избягвайте да докосвате устата, носа и очите си.

  • Хранете се и живейте здравословно.