Как да предпазваме близките ни хора от настинка и вирусни инфекции?

  • 11.11.2020 г.

С настъпването на студеното време, е изключително важно да предпазим както себе си, така и децата, а също и родителите ни от настинки.

По това време на годината защитните сили на организма отслабват, хроничните заболявания напомнят за себе си, а вирусите дебнат отвсякъде.

Как да защитим себе си и семейството от настинки през зимата?

Състоянието, което навремето наричахме обикновена настинка, в медицината се нарича респираторна вирусна инфекция. Към днешна дата има около двеста различни вируса, които причиняват сезонни настинки. В специална рискова група са децата, чийто имунитет тепърва започва да се запознава със света на вирусите и бактериите. Да не забравяме и възрастните хора, доста от които страдат от различни хроничнизаболявания и чийто имунитет често е отслабен.

Не е тайна, че не приемаме настинките сериозно. Малцина от работещите хора могат да си позволят да вземат болнични, да си починат за няколко дни и чак тогава да се върнат на работа. Често много болни хора изкарват болестта „на крак”, но това си има своите рискове. Ако не се излекуват напълно, особено децата и възрастните хора, болестта може да се върне с нова сила и да се наблюдават усложнения, като бронхит или пневмония.

Тази година трябва да обърнем още по-специално внимание на превенцията от настинка и вирусни инфекции, тъй като се сблъскахме и с още един много коварен вирус – корона вируса, или по-конкретно SARS CoV-2. За да предпазим себе си и близките си, трябва да бъдем по-отговорни, да спазваме някои основни правила на хигиена и да сме в помощ на околните.

Ако искате да помогнете както на себе си, така и на близките си хора, на първо място не трябва да подценявате нито една настинка. Още при първи симптоми вземете мерки, погрижете се както за себе си, така и за роднините си.

Заедно следвайте тези важни правила, които ще ви помогнат да се предпазите от вирусни заболявания:

Укрепете имунната си система

Колкото по-висока е защитата на нашето тяло, толкова по-вероятно е да преодолеете по-леко всяко заразяване. Ето защо разходките са много полезни. Излизайте на чист въздух заедно с децата и родителите си, включете в диетата повече зеленчуци и плодове, пийте доста течности.

Важно е да сме облечени според времето

Шапките и ръкавиците са много важни през студените месеци и не само за децата, но и за възрастните хора. „Не забравяй да си сложиш шапката!“ - вероятно всеки от нас е чувал тази фраза от майка си, когато е бил малък. Този съвет е валиден и в зряла възраст.

Спазвайте правилата за поведение на обществени места

Вирусите дебнат там, където има много хора: в клиниките, в обществения транспорт, в търговските центрове, във фитнеса. На тези места правим едно и също: хващаме дръжките на вратите, натискаме бутоните на асансьора и след това докосваме лицето, устата или носа си. А от „замърсената“ с микроби ръка лесно се достига до пренасяне на вирусите към лигавиците на носа и устата.

Не забравяйте да напомните на своите деца и родители винаги да носят със себе си дезинфекциращ гел за ръце. Той не заема много място, но категорично ще е от  полза.

Използвайте медицински маски

Отминаха дните, когато човек, носещ медицинска маска на обществено място, предизвика недоумение и подигравки. Сега тази мярка за превенция е повече от нормална, дори е задължителна.

По време на епидемия носете маска по пътя до и от работа, училище, магазина. Ако всички кашлят и кихат на работното място, няма да е излишно да носите маска през целия работен ден, но не забравяйте да я смените.

Обърнете внимание на личната хигиена

„Измий си ръцете!“ е много важен съвет, известен от детството. Сега е ваш ред да го напомняте често на своите деца и родители.

Изберете правилните лекарства

Някои лекарствата могат да Ви помогнат да облекчите симптомите и да се възстановите по-бързо. Винаги четете етикета и използвайте лекарства според указанията! Консултирайте се с Вашия лекар, преди да дадете на детето си лекарства против настинка без рецепта, тъй като някои от свободно продаваните препарати съдържат съставки, които не се препоръчват за деца, а и дозировката трябва да е съобразена с възрастта им.

При първи симптоми на настинка ви препоръчваме и ViruProtect, който е иновативен решение за вирусни инфекции. Представлява спрей, съставен от глицерол и естествения ензим трипсин, който при впръсване покрива лигавицата на устата и гърлото и неутрализира различни вируси на настинката.

Естественият ензим трипсин, който е извлечен от атлантическа риба треска, е всъщност храносмилателен ензим, който раздробява протеините и разрушава важни за вирусите протеини, като така им пречи да се размножават в човешкия организъм


Научни проучвания са показали, че спреят за гърло ViruProtect може:

  • Да съкрати продължителността на настинка с до три дни
  • Да намали количеството на различни вируси причиняващи настинката с повече от 90%
  • Да спре размножаването на вирусите в човешкия организъм

ViruProtect може да се използва за профилактика, когато има риск от заразяване с вируси, а също и при наличие на първи симптоми на настинка.

Подходящ е за възрастни и децата на 4години, и е с приятен ментов вкус. Има висок профил на безопасност и не съдържа захар, подсладители и консерванти. Адекватно решение за защита в студените сезони, за вас и близките ви.